The three Grade II listed cottages dating from the 17th century had a two-story extension added at the end in the 1990s, with a reef thatch to match the original cottages and ship-lap boarding walls. The clients wanted to build an attached new single-storey extension to expand their kitchen/ dining room adding sitting area with wood stove and views of the garden.

By contrast, the new extension will be a modern, minimalist ‘box’, with walls clad in natural, light coloured, vertical timber boarding and a flat roof covered with zinc. It wraps around the corner of the existing extension and provides the important connection with a large garden: an entrance to the house through a porch and boot room and the views to the rear and side garden. The living room will have plenty of light through a flat, frameless rooflight and patio doors on two sides.